Rozdělení olivových olejů
Kvalita olivových olejů se rozděluje podle způsobu výroby, kvality plodů, lokality, jejich odrudy atd.
Olivové oleje dělíme do čtyř kategorií:
Extra panenský olivový olej
Panenský olivový olej
Rafinovaný olivový olej (směs panenského 25% a rafinovaného)
Matolinový olivový olej (olej z pokrutin)
Extra panenský olivový olej je nejkvalitnější olivový olej s největším obsahem vitamínů a minerálů,
který se vyrábí z velmi kvalitních plodů. Má výraznou ovocnou chuť a vůni čerstvě utřených oliv.
Tento olivový olej se lisuje při teplotách nižších 27 °C, při tomto procesu zůstanou uchovány veškeré vitamíny
a aromatické látky, které jsou obsaženy v olivách. Extra panenský olivový olej pochazí z prvního lisu a vyrábí
se pouze mechanickými způsoby bez použití chemických prostředků. Říká se mu také "čerstvý džus".
Je výborný do salátů, ale také ke grilovanému masu i zelenině a neméně k divočině.
Obsah volných mastných kyselin méně než 0,8%.
Etiketa obsahuje název extra panenský olivový olej.
Doporučuji....
Panenský olivový olej je méně kvalitní než extra panenský, ale také se vyrábí lisováním za studena
pouze mechanickým způsobem. Díky jeho nižší ceně je velice oblíbený v teplé kuchyni.
Obsah volných mastných kyselin nepřesahuje 2%.
Etiketa obsahuje název panenský olivový olej.
Rafinovaný olivový olej
Směs panenského a rafinovaného olivového oleje. Tento olej se lisuje ze sbytků oliv
pomocí tepla. Nejsou v něm zachovány všechny vitamíny a je chemicky upravován.
obsah volných mastných kyselin nepřesahuje 1%.
Etiketa obsahuje název olivový olej.
Olivový olej z pokrutin
Směs rafinovaného oleje z pokrutin a panenského olivového oleje.
Olej se zpracovává při vysokých teplotách.
Etiketa obsahuje název pomace či di sanza.
Nedoporučuji...
Dávejte přednost extra panenskému olivovému oleji. Pouze olej této kvality
si zachovává všechny zdraví prospěšné látky, které odpovídají původnímu složení
čerstvých oliv. Extra panenský olivový olej se hodí pro studenou i teplou kuchyni.
Green olive oil (agureleo)
Takto se říká extra panenskému olivovému oleji, který se lisuje ještě ze zelených oliv.
První 3 až 4 měsíce má velmi výraznou chuť a vysoký obsah látek prospěšných lidskému organismu.
Pouze po tuto dobu se mu říká "agureleo". Poté pomalu zraje a stává se z něj extra panenský
olivový olej vysoké kvality. Má bohatou ovocnou vůni a charakteristickou pikantní až jemně nahořklou chuť.
Kvalitní olej se vyrábí z tvrdých oliv, které jsou ještě úplně nedozrálé a mají zelenou až fialovozelenou barvu.
Vlastnosti olivového oleje
Barva olivového oleje se pohybuje od tmavě zelené až po světle zelenou (zlatavou).
Neurčuje nijak kvalitu olivového oleje.
Hustota olivového oleje je různá podle oblasti kde se olivovníky pěstují, např.
olivový olej z Korfu je méně hustý než ten vyrobený na peloponézském poloostrově.
Ani hustota nijak neovlivňuje kvalitu olivového oleje.
Jasnost olivového oleje je dána zralostí plodů. Olivový olej, který je lisován z dozrálých plodů
je jasnější než ten vyrobený z těch nezrálých.
Vůně a chuť nám může říci hodně o kvalitě olivového oleje. Můžeme například rozeznat z jaké oblasti
olivový olej pochází nebo jakým způsobem jsou olivy pěstovány.
Jemná hořká a výrazná ovocná chuť je charakteristická pro "green olive oil" ,
který se lisuje ještě z nedozrálých oliv.